Kina spökar på USA:s agenda

CARLISLE, PENNSYLVANIA. I dag inleder USA:s president Barack Obama en asiatisk rundtur med stopp i Japan, Sydkorea, Malaysia och Filippinerna. På agendan spökar ett helt annat land, Kina, som rustar för fullt.

Karin Henriksson
Publicerad
Annons

”Det moderna Kina” är titeln på en tjock bok som en av officerarna lagt framför sig på bordet i ett av seminarierummen på Army war college. Någon kines, eller ryss för den delen, finns inte med runt det avlånga bordet där amerikanska och utländska officerare deltar i ett seminarium på skolan. För tillfället är alla vänskapliga militära kontakter med Ryssland avbrutna och det grumsades om kinesisk kyla när försvarsminister Chuck Hagel besökte Peking för ett tag sedan.

I början av mars meddelade den kinesiska regeringen att försvarsbudgeten ska ökas med 12,2 procent i år till 132 miljarder dollar (mot USA:s 495 miljarder 2014/15). Bland prioriteringarna: modernisering, stärkt gränsförsvar och fler krigsfartyg. Folkets befrielsearmé ”… är inga pojkscouter med röda tofsar på spjuten”, sa UD-talesmannen Qiom Gang då.

Annons
Mer från Startsidan
Annons
Annons