ANNONS
Scrolla ner till SvDScrolla ner till SvD

Tantrisk sex förenar kropp och ande

Publicerad

I de indiska gudaberättelserna kan vi läsa att jorden, stjärnorna, månen och djuren skapades genom guden Shivas älskog med sin partner Shakti. På detta bygger tantra, en gammal indisk filosofi om kopplingen mellan sexualitet och andlighet.
På senare år har kurser i tantra blivit allt populärare i Sverige. Trots många olikheter och variationer går kurserna tillbaka till den indiska traditionen, som ser kroppen som ett tempel och som en väg att uppleva det gudomliga. Den sexuella kraften kan användas inte bara för att skapa nytt liv i form av ett barn och njutning, utan också för att förändra medvetandet mot större klarhet och visdom, tänkte man sig.
Kurserna i tantra som ges i väst är inte på långt när lika krävande som de en gång var i det forna Indien. De klaras av på ett veckoslut och syftet är i första hand bättre relationer och ett mer tillfredsställande sexliv.
Reklamen utlovar att de tantriska principerna om balans, respekt och frihet från skam för många kan bli en välkommen vitamininjektion i förhållandet och en puff framåt i den gemensamma utvecklingen. Mannen och kvinnan blir varandras lärare i det gemensamma utforskandet av sexualitetens möjligheter.

En av dem som ger kurser i tantra i Sverige är Turiya von Hannover, terapeut och lärare i personlig utveckling. Hon beskriver tantra som en väg till större medvetenhet och även en ny kroppsuppfattning.

Laddar…