Än lönar det sig att leta sparränta

Det extremt låga ränteläget gör det svårt för många sparare. Men den som ser över var man placerar sina pengar kan ändå få en ränta på 1,40 procent på sparkontot.

Publicerad
 Passa på att flytta fondsparande till ISK    
Har du idag ett sparande i fonder på vanligt fondkonto, där vinster beskattas med 30 procent, och vill flytta över det till exempelvis ISK? Då ska du sälja fonderna före årsskiftet. Detta eftersom det numera dras en schablonskatt på fondernas värde den 1 januari.
Säljer du av fonderna och flyttar sparandet innan dess slipper du denna skatt, och undviker därmed dubbelbeskattning. Skatten på ISK sker nämligen löpande; dels värdet på kontot vid ingången av varje kvartal plus de insättningar som görs under året.

Passa på att flytta fondsparande till ISK Har du idag ett sparande i fonder på vanligt fondkonto, där vinster beskattas med 30 procent, och vill flytta över det till exempelvis ISK? Då ska du sälja fonderna före årsskiftet. Detta eftersom det numera dras en schablonskatt på fondernas värde den 1 januari. Säljer du av fonderna och flyttar sparandet innan dess slipper du denna skatt, och undviker därmed dubbelbeskattning. Skatten på ISK sker nämligen löpande; dels värdet på kontot vid ingången av varje kvartal plus de insättningar som görs under året.

Foto: SCANPIX
Annons

De minst sagt blygsamma sparräntorna är en följd av höstens historiskt låga reporänta som i februari övergick till minusränta för att i mars sänkas ytterligare, med 15 räntepunkter till minus 0,25 procent.

– Det gör det extra viktigt att leta upp sparkonton med positiv ränta. Trots att flera sparinstitut de senaste dagarna har sänkt sin rörliga ränta lönar det sig att leta, säger Christina Söderberg, sparekonom vid jämförelsetjänsten Compricer.

Annons

Mer från Startsidan

Annons
Annons