Utan tvekan en välbehövlig ljusning

Saab Automobile fick på måndagen besked om att bolaget räknas in i General Motors ”goda” tillgångar, alltså de delar som konkursdomstolen i New York menar ska bevaras till eftervärlden i ett nytt GM. Det uppger Göteborgs-Posten på nätet. Utan några detaljer i övrigt, går det ändå att tolka det beskedet så här:

Publicerad
Annons

• Saab kan få tillgång till kortsiktig finansiering. Den lilla svenska biltillverkaren är i djup kris och trots utlovade lån från europeiskt håll återstår garantier från den svenska regeringen. Det är bara att konstatera att Maud Olofsson, vars Näringsdepartement äger frågan, varit mera återhållsam i det ärendet än USA:s nya regering varit gentemot GM. Amerikanska staten kommer äga drygt 60 procent av ny-GM (vilket renderat bolaget öknamnet Government Motors). Ett Saab som behålls inom GM kan alltså, potentiellt sett, få del av USA:s krisfinansiering, fram till en försäljning.

• Den svenska sportbilstillverkaren Koenigsegg har ihop med en norsk industridesigner och båtbyggare, samt en ännu mer ljusskygg amerikansk riskkapitalist, presenterats som köpare av Saab Automobile. Men affären är omgärdad av frågetecken – ingen vettig plan för hur den fortsatta driften av Saab ska ordnats har presenterats. Och i affärspressen spekuleras det fortfarande om ifall inte Saab säljs ihop med Opel, till exempelvis kanadensiska Magna, villket vore en på papperet logisk affär sett till Opels och Saabs samarbete. Om Saab blir kvar inom GM, i alla fall ett tag, så får man mera tid att lösa försäljningen. Vill man vara spekulativ kan man rent av fundera över om GM helt enkelt inte tror på den svensk-norska köparen av Saab och hellre behåller bolaget tills vidare.

Annons
Mer från Startsidan
Annons
Annons