Recension

Guji-Guji / I Herthas ateljé / AnkarbarnetSåriga flyktingbarn och hyllning till skapandet

”I Herthas ateljé” på Pantomimteatern, med Bo W Lindström och Alice Hillbom Rudfeldt.
”I Herthas ateljé” på Pantomimteatern, med Bo W Lindström och Alice Hillbom Rudfeldt. Foto: Bengt Wanselius

Konsten får liv i Herthas ateljé, när Pantomimteatern inspirerats av skulptören Hertha Hillfons arbete. På Teater De Vill hörs flyktingbarnens berättelser. SvD:s Karin Helander har sett tre olika angelägna teateruppsättningar för ung publik i Stockholm.

Publicerad
Den samspelta trion Martina Grimstedt, Sara Ribbenstedt och Ana Stanisic i ”Guji-Guji” på Boulevardteatern.

Den samspelta trion Martina Grimstedt, Sara Ribbenstedt och Ana Stanisic i ”Guji-Guji” på Boulevardteatern.

Foto: Martin Skoog
Ur ”Ankarbarnet” på Teater De Vill. Cecilia Säverman, Jonas Sjögren och Maria Alm Norell.

Ur ”Ankarbarnet” på Teater De Vill. Cecilia Säverman, Jonas Sjögren och Maria Alm Norell.

Foto: Tim Claxton
Annons

En krokodilunge växer upp hos ankorna i Peter Pan-pristagaren Chih-Yuan Chens variation på H C Andersens berättelse om den fula ankungen. På Boulevardteatern ges en dramatisering av boken ”Guji-Guji” (för barn 3-6 år) som i Daniel Goldmanns rörelsebaserade regi och med Jörgen Aggeklints effektiva teatermusik närmast liknar en minimusikal. Den samspelta trion Martina Grimstedt, Sara Ribbenstedt och Ana Stanisic spelar vaggande ankor och farligt luriga krokodiler med sinne för både det fysiska spelets dynamik och kontakten med barnpubliken. Och vi lär oss att det är bra att ta vara på olikheterna och att utmana det som vi tar för givet.

Vissa barnföreställningar är minst lika intressanta för en vuxen publik. Dit hör Pantomimteaterns ”I Herthas ateljé” (för alla åldrar från 5 år), inspirerad av skulptören och keramikern Hertha Hillfons konstnärskap, regisserad av Victoria Kahn. Idén kommer från den underbart uttrycksfulle mimmästaren Bo W Lindström, som intar rollen av den åldrade men okuvligt kreativa Hertha. Hon är i sin ateljé, knådar, formar och skulpterar i lera. En sotarflicka smyger fram ur lerugnen. Alice Hillbom Rudfeldt gör henne till en Pippi-fe med hemlighetsfull charm och bus i blick. Hon gör hyss med Herthas skulpturer till Torbjörn Svedbergs uppstudsiga musik.

Annons

Mer från Startsidan

Annons
Annons