Färre vill studera i Stockholm - för svårt hitta billig bostad

Startskottet för kampen om en studentbostad har gått. I dagarna får 67 000 blivande studenter ett positivt antagningsbesked och många kommer att slåss om hyreskontrakten. Nu befarar Stockholms studentkårers centralorganisation att studenter avskräcks från att studera i Stockholm.

Publicerad
Annons

Sovsäck på golvet i en gymnastiksal, inneboende hos faster eller pendling. Exemplen på hur bostadslösa studenter tidigare har löst situationen är många - och även i år är kampen hård.
Totalt finns det i Stockholmsområdet 12 000 studentbostäder. De allra flesta av dessa är redan bebodda och övriga lägenheter kommer sannolikt att förmedlas nu i dagarna.

– Skillnaden före och efter att antagningsbeskeden delats ut är radikal. Det brukar smälla till bra den här veckan och trycket ökar markant på bostäderna, mest attraktiva är ettorna, säger Jacob Ericsson, ansvarig för fastighetsförvaltningen vid Proventum.
I innerstan väntas köerna under veckan att förlängas med nio månader. Stiftelsen Stockholms studentbostäder, SSSB, är den största aktören på marknaden och trots nyproduktioner är köerna långa.
Tre år får den som vill ha en etta i innerstaden vara beredd att köa.

Annons

Mer från Startsidan

Annons
Annons