Recension

Hembygd. Någonstans i SverigeHembygd kan vara något helt annat

SAMMANHANG Trafiken på Dag Hammarskjöldsleden och kvinnan som säljer Faktum kan också vara hembygd. En ny bok undersöker hur Sveriges unga ser på begreppet.

Uppdaterad
Publicerad
Annons

Titeln, i kombination med den svenska flagga som ligger tryckt över pärmens insidor, torde få hjärtan att bulta exalterat hos nationalister och Sverigedemokrater. Men när den långa listan i bokstavsordning, över de ställen som utgör hembygd för bokens många deltagare, inleds med Afghanistan så blir det tydligt att begreppet hembygd i den här kontexten är mer öppet än slutet. Annica Carlsson Bergdahl och Jerker Andersson har sammanställt boken ”Hembygd. Någonstans i Sverige”, en del av ett projekt med samma namn vilket också innefattar en vandringsutställning och en digital plattform.

De båda redaktörerna har rest landet runt och träffat ungdomar mellan 16 och 23, för att ta reda på hur unga i Sverige i dag ser på begreppet hembygd. Resultatet i bokform har blivit ett mångröstat collage av bilder och korta texter, tagna och skrivna av de medverkande själva, där norrländsk vildmark samsas med miljonprogramsområden. I sitt företal skriver generalsekreteraren i Sveriges hembygdsförbund, Jan Nordwall, om begreppet hembygd och hur förutsättningarna för detta begrepp ser ut idag, när hela världen ligger några knapptryckningar bort, för att använda ett lite slitet uttryck.

Annons

Mer från Startsidan

Annons
Annons