Stadsmuseet agerar kraftlöst

SNABB OMVANDLING. Historiska värden av högsta klass hotas på minst tre ställen i Stockholm, men Stadsmuseets roll som mötesplats och debattforum för stadsbyggnadsfrågor fungerar inte. Det stora problemet är att museet är beroende av politikernas välvilja, skriver Eva Eriksson.

Publicerad
Annons

Kristina Alvendals angrepp på Stadsmuseet har väckt debatt. Jag kan dock hålla med henne på en punkt, nämligen att det är viktigt för museets trovärdighet att dess kulturhistoriska klassificeringar är begripliga för allmänheten. Det är i hög grad en pedagogisk fråga. Museets uppgift är att belysa Stockholms kulturvärden och agera när de hotas. Detta är viktigare än någonsin just nu när staden planerar för en omvandling som saknar motstycke sedan 60-talet. Klassningen är ett av museets verktyg, men lika viktigt är det att driva en vital och aktiv utställningsverksamhet.

Museet kunde vara en mötesplats och ett debattforum för aktuella stadsbyggnadsfrågor som berör kulturhistoriska värden. För närvarande fungerar det inte så, möjligen beroende på att museet är urvattnat på resurser. Men finns viljan?

Annons

Mer från Startsidan

Annons
Annons