Rwanda närmar sig sakta försoning

Sverige är det första landet inom EU som utvisar en folkmordsanklagad rwandier, efter regeringens beslut i torsdags. Beslutet välkomnas av åklagarväsendet i Rwanda. SvD:s medarbetare har besökt landet som kämpar med försoningsprocessen efter massdödandet för 15 år sedan.

Publicerad
I byn Mbyo bor offer och förövare grannar. Fortfarande samlas byinnevånarna för att tala om folkmordet och försöka förstå. – Det kan vara svårt att förlåta, men vi måste göra det, säger hon. Om inte annat, så för våra barns skull, säger byinnevånaren Jeanette Mukubyagaju.
I byn Ntarama blev kyrkan, som på så många andra ställen runt om i Rwanda, både tillflyktsmål och dödsfälla. Milisen bombade först kyrkan med granater innan de dödade de överlevande med machete. 5000 människor dog. Kyrkan är idag ett minnesmonument.

I byn Mbyo bor offer och förövare grannar. Fortfarande samlas byinnevånarna för att tala om folkmordet och försöka förstå. – Det kan vara svårt att förlåta, men vi måste göra det, säger hon. Om inte annat, så för våra barns skull, säger byinnevånaren Jeanette Mukubyagaju. I byn Ntarama blev kyrkan, som på så många andra ställen runt om i Rwanda, både tillflyktsmål och dödsfälla. Milisen bombade först kyrkan med granater innan de dödade de överlevande med machete. 5000 människor dog. Kyrkan är idag ett minnesmonument.

Foto: CASPER HEDBERG
Annons

Svenska Amnesty protesterar och menar att Rwandas rättssäkerhet är otillräcklig. Men enligt justitieminister Beatrice Ask visar regeringens utredning att Rwanda nu, efter de senaste årens reformer, kan garantera en rättegång som lever upp till Europakonventionens krav. Sveriges beslut att utvisa en rwandisk medborgare som greps här för ett år sedan är det första i sitt slag inom EU.

– Någon måste ta första steget, säger justitieminister Beatrice Ask.

Annons
Mer från Startsidan
Annons
Annons