ANNONS
Scrolla ner till SvDScrolla ner till SvD

Världens mäktigaste ledare

Terrororganisationen Islamiska statens ledare Abu Bakr al-Baghdadi tar för första gången plats på Forbes lista över världens mäktigaste personer. Den ökände terroristen ingår därmed i samma exklusiva skara som USA:s Barack Obama och Rysslands Vladimir Putin. Bläddra för att se Forbes topp tio.

Anders Hovne
Publicerad

Nykomlingen - Abu Bakr al-Baghdadi
På 2014 års lista över världens mäktigaste ledare upptas för första gången Abu Bakr al-Baghdadi, mannen som är känd som Islamiska statens ledare. Sedan i juni ser han sig också som - självproklamerad - ledare för alla muslimer och en global islamism. Sedan 2010 har han varit ledare för de jihadister i IS som nu kontrollerar vidsträckta områden i Irak och Syrien. Forbes sätter Abu Bakr al-Baghdadi på 54:e plats på listan som rymmer totalt 72 mäktiga ledare, en för varje 100 miljon människor på jorden. Forbes påminner om att USA erbjuder 10 miljoner dollar till den som fångar in Abu Bakr al-Baghdadi, som är 43 år.

1. Vladimir Putin
Allra mäktigast på den pinfärska maktlistan från Forbes blir Vladimir Putin, Rysslands president, som i år knuffar ner Barack Obama från förstaplatsen. Forbes skriver att ingen skulle kalla Putin, 62 år, för ”a good guy”. Man påminner om annekteringen av Krim samt det krigsliknande tillståndet i östra Ukraina. ”Men som odiskutabel, oförutsägbar och oberäknelig ledare för en energirik, kärnvapenbeväpnad stat skulle ingen heller kalla honom svag”.

Laddar…
Mer från Startsidan