ANNONS
Scrolla ner till SvDScrolla ner till SvD

Konsten har kraft nog att bekämpa fattigdom

KULTURBISTÅND Konsten är en effektiv budskapsbärare och dörröppnare. Kulturen är ett verktyg för människor att förstå och påverka sina liv, skriver Kulturrådet, som i dag arrangerar ett informationsmöte om kulturbistånd.

Uppdaterad
Publicerad

Konsten är global. Den rättar sig inte efter nationalstaternas gränser även om det finns statsskick som försöker begränsa och tygla den. Konstnärer har i alla tider sökt sig utanför hemlandets gränser för att samarbeta med den övriga världen. De konstnärliga influenserna sprids som ringar på vattnet, oavsett politikernas lagstiftning. I dag är det både lättare och svårare än tidigare att nå ut med sin konst. Lättare för att nätverken och tekniken finns och publiken är intresserad av nya uttryck. Svårare för att konkurrensen om medel och utrymme har hårdnat.

Just därför att konsten rör sig över nationsgränser, av egen kraft, är den en effektiv budskapsbärare och dörröppnare. Tankar, idéer och uttryck sprids och tar fäste. Kulturen är ett verktyg för människor att förstå och påverka både sina egna och andras liv. Människor som tar del av, och själva utövar, olika konstarter, har visat sig vara aktiva medborgare som bidrar till samhällets utveckling.

Laddar…