10 superkryddor som är bra för dig
Örter och kryddor är riktigt bra ingredienser som höjer näringsvärdet på din mat. Här kommer tio extra bra kryddor.
Kanel har använts mycket länge inom människans kost och den har en rad hälsofördelar. Bland annat är kryddan känd för sin förmåga att förbättra blodsockerkontrollen hos diabetiker. Kanel kan också motverka blodproppar och i likhet med många andra kryddor har den antibakteriella och antiinflammatoriska egenskaper. Forskare har också funnit att kanel är rik på polyfenol, en kraftig antioxidant. Dock bör man inte överkonsumera kanel då den innehåller ämnet kumarin som tros kunna orsaka leverskador. Livsmedelsverket rekommenderar ett dagsintag av kanel på max en tesked.
Basilika innehåller oljor som anses ha antiinflammatoriska egenskaper och kan lindra tarminflammationer och ledgångsreumatism. Kryddan har också antibakteriella egenskaper samt innehåller magnesium som har en lugnande effekt på muskler och blodkärl. Basilika ingår i pesto men kan också användas som topping på sallader eller i smörgåsar.