ANNONS
Scrolla ner till SvDScrolla ner till SvD

Reaktionär politik i radikal förpackning

Identitetstänkandet har förvandlats till en ideologi som producerar en ny underklass. Resultatet: vi köper tillbaka renhetstänkande, patriarkat och kollektiva egenskaper bara för att de marknadsförs under namnet identitet, skriver Håkan Lindgren.

Publicerad
Annons

Det är alldeles för tidigt att göra upp med begreppet identitet. Ni kommer att krama era identiteter länge till. Identitetstänkandet har blivit vår tids underförstådda ideologi.

Vad är identitet? Första gången jag var i London gick jag in i den numera nedlagda bokhandeln Compendium. De hade slutat sortera sina skönlitterära författare efter alfabetet. Män och kvinnor stod på varsin vägg. Båda väggarna hade dessutom separata hyllor för vita, svarta, ”hispanics” och homosexuella, med prydliga små etiketter för varje grupp. Det var en uppenbarelse att se det – så här ser vår tids utopi ut! Hit och inte ett dugg längre sträcker sig våra ambitioner när vi önskar oss ett rättvisare samhälle. De segregerade bokhyllorna visade mig hur många förhoppningar vi har gett upp.

Laddar…