Recension

Sex grader. Vår framtid på en ­varmare jordEn obehaglig läsning

ELFTE TIMMEN Översvämningarna som följer av de första gradernas uppvärmning av jorden kan vi ganska väl förutse. De stora och oförutsägbara utmaningarna inträffar mot slutet av de sex grader på hundra år som FN:s klimatpanel skriver om. Torgny Nordin har läst en skrämmande miljöbok.

Publicerad
Annons

Häromdagen fyndade jag en trilobit. Inte en hel, men en tillräckligt stor bit för att man ska kunna se att det verkligen är en trilobit. Fast vilken av de drygt 15 000 arter som vetenskapen hittills lyckats urskilja går inte att avgöra.

En känsla av lycka ilade genom kroppen när jag höll fossilen i handen, ändå kunde jag inte låta bli att tänka på paleontologen ­Michael Bentons teorier i ”When Life Nearly Died: The Greatest Mass Extinction of All Time”. Benton skildrar jordens hittills största katastrof: massutrotningen i slutet på perm. Extrem vulkanisk aktivitet för cirka 251 miljoner år sedan resulterade, enligt författaren, i ofantliga utsläpp av växthusgaser vilka höjde temperaturen med minst sex grader. Konsekvensen blev att inte endast alla trilobiter försvann, utan även bortåt 96 procent av allt övrigt liv på planeten.

Annons
Mer från Startsidan
Annons
Annons