S godkänner avtal på Järva

Socialdemokraterna har på nytt närmat sig den borgerliga majoriteten inom projektet Järvalyftet. I går godkände s i Svenska Bostäders styrelse samarbetsavtalet med Peab, HSB och Skanska om omdaningen av Husby.

Publicerad
Annons

När det i mars stod klart att den borgerliga majoriteten i Stockholm genom Svenska Bostäder inlett ett samarbete med tre privata företag om upprustningen av Husby inom ramarna för Järvalyftet, hoppade s och v av projektets styrgrupp i protest. Men när samverkansavtalet mellan parterna igår behandlades på Svenska Bostäders styrelsemöte godkände s i huvudsak avtalet, tillsammans med de borgerliga partierna. Vändningen kom som en överraskning för styrelseordförande Kristina Alvendal (m).

– Jag tycker förstås att det är positivt att socialdemokraterna tänkt om. Det är klart att det förstärker projektet om vi kan göra det tillsammans, säger Kristina Alvendal.

Järvalyftet sjösattes av den förra rödgröna majoriteten i Stadshuset, som ett långsiktigt projekt att rusta upp sex slitna miljonprogramsområden på Järvafältet i nordvästra Stockholm. Men det utlovade lyftet har hittills uteblivit, och projektet har skapat upprorsstämning bland de boende i Husby. De politiska avhoppen kom när det stod klart att den borgerliga majoriteten inlett ett samarbete med de tre aktörerna, med avsikt att på sikt sälja 1700 lägenheter i Husby, samtidigt som omfattande rivningar var att vänta.

Annons

Mer från Startsidan

Annons
Annons