God som Google?

DEBATT Vad är det med internet som gör att folk tappar hela sin intelligens, undrar Håkan Lindgren och pekar på det absurda i att vi låter Google – ett företag som i praktiken slutat att betala skatt – göra vad de vill med upphovsrättsskyddade verk.

Publicerad
Hur mycket pengar ska samhället betala innan Googles moraliska avlatsbrev som samhällsnytta ogiltigförklaras?

Hur mycket pengar ska samhället betala innan Googles moraliska avlatsbrev som samhällsnytta ogiltigförklaras?

Foto: JAE C. HONG/AP
Annons

Denna höst beslutade en domstol i New York att Googles bokscanningsprojekt inte bryter mot upphovsrätten. Därmed avgjordes en åtta år lång rättstvist till Googles fördel. Sedan 2005 har den amerikanska författarorganisationen Authors Guild drivit en rättsprocess mot Google eftersom företaget lägger ut inscannade böcker på nätet utan upphovsmännens tillstånd. Authors Guild kommer att överklaga domen.

Google Books omfattar för närvarande omkring 20 miljoner titlar. Hela texten i de inscannade böckerna är sökbar, men böcker som omfattas av upphovsrätt kan inte läsas från pärm till pärm. För varje seriöst företag som drar igång ett sådant projekt borde det ha varit en självklarhet att få med sig rättighetsinnehavarna på tåget och komma överens med dem om acceptabla villkor. I kraft av sin storlek kunde Google spara in den tid som förhandlingarna skulle ha tagit. De visste att om de lanserade en boksöktjänst skulle den snabbt bli så etablerad att det vore svårt att klara sig utan den. När tjänsten har växt sig fast i världen kan de i nästa skede spela generösa och peka på dess samhällsnytta: Den som får en sökträff i en text hos Google Books kan klicka sig vidare till bibliotek och nätbokhandlar.

Annons
Mer från Startsidan
Annons
Annons