Tillsatserna bör ursprungsmärkas

Många har fått upp ögonen för tillsatserna i maten. Färre inser att industrimatens minsta byggstenar ofta är från Kina. Jäsningsmedlet E503 som dragits in i melaminskandalen finns i allt från vanlig glass till digestivekex.

Henrik Ennart
Publicerad
Annons

Melaminskandalen bröt ut den 3 juli i år då det avslöjades att plastkemikalien blandats i mjölk tillsammans med formaldehyd för att fejka ett högt proteininnehåll. Från början stod bolaget Sanlu i fokus. Sedan drogs ytterligare 21 mejeriföretag, inklusive Arla, in i skandalen som orsakat minst sex spädbarns död och tvingat 294 000 personer att söka vård för akuta njurbesvär.

Riskerna för oss i Sverige är små, eftersom EU:s mjölkimport är liten, men det ger en besk bismak när allt fler varor dras in. Att EU:s förtroende för Kina som matleverantör är kört i botten framgår tydligt av beslutet i december om kraftigt utvidgad importkontroll av alla sojaprodukter och bulkleveranser av ammoniumbikarbonat. Det senare är tillsatsen E503 som är vanlig i allt från glass och pajer till kex och mandelkubbar.

Annons
Mer från Startsidan
Annons
Annons