FN-ambassadör: Hopp om övergångsstyre i Syrien

För första gången på fyra år anas ett svagt hopp om fred i Syrien – paradoxalt nog framtvingat av terrorattacken i Paris och det sprängda flygplanet i Egypten. Det säger Sveriges FN-ambassadör Olof Skoog i en SvD-intervju – samtidigt som han konstaterar att FN inte klarat att hantera krisen.

Erik Bergin
Uppdaterad
Publicerad
Annons

NEW YORK. ”Det som är positivt är att nu talar vi om någon form av övergångsstyre i Syrien, alla gör det, även Iran och Ryssland. Det har vi inte gjort tidigare, vilket ju någonstans innebär att Assad inte med automatik får sitta kvar i all evighet”, säger Olof Skoog.

Sveriges FN-ambassadör, som i år även varit ordförande i Förenta Nationernas fredsbyggande råd, är mer positiv än på länge kring Syrien. Anledningen är, en smula paradoxalt, två av de senaste veckornas mest dramatiska händelser: i september kraschar en rysk Airbus A321 i Egypten och 224 personer – de flesta ryssar – omkommer. Den 17 november slår Rysslands säkerhetstjänst FSB fast att en bomb med största sannolikhet sänkte planet. Samtidigt har jihadistiska terrorgruppen Islamiska Staten, IS, tagit på sig dådet.

Annons
Mer från Startsidan
Annons
Annons