Försvarsministern rasar mot Australiens ubåts-nej

Försvarsminister Peter Hultqvist (S) är rejält missnöjd med att regeringen i Australien så lättvindigt sagt nej till Sveriges och Saabs erbjudande att sälja ubåtar till landet. Framför allt är han kritisk till att Saab inte ens får en chans att visa upp vad man kan erbjuda.

Publicerad
Peter Hultqvist (S), försvarsminister.

Peter Hultqvist (S), försvarsminister.

Foto: LARS PEHRSON
Annons

– Det är mycket uppseendeväckande att Australien nu inte väljer en öppen och transparent process där potentiella partners får presentera sina erbjudanden. Det är min starka övertygelse att Sverige och Saab/Kockums hade kommit mycket väl ut om vi skulle fått möjlighet att presentera ett erbjudande för Australien, säger Peter Hultqvist som på grund av sjukdom lämnar en skriftlig kommentar.

Han riktar i praktiken mycket av kritiken mot de politiker i Australien som helst vill köpa en japansk eller en tysk ubåt. I Australien har de, tillsammans med en del företrädare för Saabs konkurrenter, fört fram uppgifter om att Sverige inte har full kontroll över den teknik som ska användas i ubåtarna. Det skulle i så fall kunna ställa till problem för en köpare, som Australien.

Annons
Mer från Startsidan
Annons
Annons