Recension

En vildmark av sten. Stockholm i litteraturen 1897-1916När storstadslivet kom till Stockholm

STADSRUM Kring sekelskiftet 1900 gick Stockholm från att bli en stor småstad till en liten storstad. Magnus Bremmer har läst två nya böcker om hur den lavinartade urbaniseringen satte avtryck på stadsbon och det urbana livet, och hur detta skildrades i den samtida litteraturen.

Uppdaterad
Publicerad
Annons

Jag tänker på Stockholm, som jag älskat med vördnadsfull och obesvarad kärlek fast jag bara sett skalet som är var mans egendom, och så litet av allt det sköna och lärorika och hemlighetsfullt syndiga det gömmer.

Den stad som huvudpersonen Elisabeth ägnar en sista tanke i Elin Wägners klassiska Stockholmsskildring ”Norrtullsligan” (1908) är en paradoxal plats. En stad där hon som kvinna och yrkesarbetande pionjär vunnit ett visst mått av rörelsefrihet, otänkbart bara några decennier dessförinnan, men som ändå mest framstår som ett ogenomträngligt skal. En stad där hon och hennes kontoristgäng får arbete och egen lön, men där de inte omfattas av allmänna medborgerliga rättigheter. Rösträtten är ännu elva år bort. Könsmaktsordningen gör sig smärtsamt påmind när hon på väg hem antastas av sex män varav den sjätte är hennes chef, häradshövdingen själv.

Annons

Mer från Startsidan

Annons
Annons