Alliansen oenig om tunnelbanan

Tunnelbanan måste byggas ut för att möta befolkningsökningen. Det kravet höjs nu från flera borgerliga partier, och när alliansen är splittrad i frågan bjuder Socialdemokraterna in till samtal över blockgränsen. –Vi vill häva byggstoppet, säger Erika Ullberg (S).

Uppdaterad
Publicerad
GUNNAR LUNDMARK
Foto: GUNNAR LUNDMARK
T-banans linje 19 till Hagsätra byggs om och renoveras  från Gullmarsplan. Detta är Högdalens station.

T-banans linje 19 till Hagsätra byggs om och renoveras från Gullmarsplan. Detta är Högdalens station.

Foto: GUNNAR LUNDMARK
Annons

SvD har i den pågående serien om tunnelbanan berättat om kapacitetsproblemen i Stockholms tunnelbana, som inte byggts ut sedan 1994, trots en kraftigt växande befolkning. En förklaring är de höga kostnaderna för att bygga tunnelbana, en annan politiska låsningar, där trafiklandstingsrådet Christer G Wennerholm (M) drivit linjen att Stockholms tunnelbana är färdigutbyggd, och att spårväg är det bästa sättet att utveckla kollektivtrafiken. Samtidigt har Socialdemokraterna högljutt pläderat för en fortsatt utbyggnad av t-banenätet.

Frågan om spårväg eller tunnelbana är den bästa trafiklösningen har blivit så minerad, att även tjänstemännen vidtar försiktighet. För planerad spårutbyggnad är det i den regionala utvecklingsplanen, RUFS, inte längre lämpligast spårslag specificerat.

Annons
Mer från Startsidan
Annons
Annons