ANNONS
Scrolla ner till SvDScrolla ner till SvD

Alliansen oenig om tunnelbanan

Tunnelbanan måste byggas ut för att möta befolkningsökningen. Det kravet höjs nu från flera borgerliga partier, och när alliansen är splittrad i frågan bjuder Socialdemokraterna in till samtal över blockgränsen. –Vi vill häva byggstoppet, säger Erika Ullberg (S).

Anna Gustafsson
Uppdaterad
Publicerad

SvD har i den pågående serien om tunnelbanan berättat om kapacitetsproblemen i Stockholms tunnelbana, som inte byggts ut sedan 1994, trots en kraftigt växande befolkning. En förklaring är de höga kostnaderna för att bygga tunnelbana, en annan politiska låsningar, där trafiklandstingsrådet Christer G Wennerholm (M) drivit linjen att Stockholms tunnelbana är färdigutbyggd, och att spårväg är det bästa sättet att utveckla kollektivtrafiken. Samtidigt har Socialdemokraterna högljutt pläderat för en fortsatt utbyggnad av t-banenätet.

Frågan om spårväg eller tunnelbana är den bästa trafiklösningen har blivit så minerad, att även tjänstemännen vidtar försiktighet. För planerad spårutbyggnad är det i den regionala utvecklingsplanen, RUFS, inte längre lämpligast spårslag specificerat.

Laddar…