Vårdskandaler sätter skattemoral på spel

Det missförhållanden som rapporteras i vårdbolaget Carema är ett symtom på mycket större problem. När riskkapitalbolag undanhåller många miljarder kronor från att beskattas, riskerar förtroendet för hela skattesystemet att undermineras, skriver EU-parlamentarikern Carl Schlyter (MP).

Publicerad
Annons

Dagens Nyheter har nyligen haft en serie artiklar om missförhållanden i vårdbolaget Carema. Personalbrist och överbeläggningar har resulterat i vanvård av gamla och sjuka. Detta samtidigt som vinsten på några år stigit med 390 procent och bonusar betalats ut till personer i ledande befattning. Onsdag den 9 november rapporterar bland andra Sverige Radio och Svenska Dagbladet att apoteksbolagen lider av lönsamhetsproblem. ”Apoteksbolagen blöder och lobbar nu för att få större statliga subventioner för att klara lönsamheten. Samtidigt slussar de tiotals miljoner kronor till ägarbolag på Jersey.” skriver SvD (
9/11). Gemensamt för Carema och apoteksbolagen Medstop och Apoteket Hjärtat är nämligen att de ägs av riskkapitalbolag med säte i skatteparadis. Med hjälp av komplicerade skatteupplägg kan företagen redovisa förluster i Sverige samtidigt som moderbolagen i Luxemburg, Liechtenstein eller på Jersey uppvisar mångmiljonvinster.

Annons
Mer från Startsidan
Annons
Annons