Årets person: Demonstranten

Den amerikanska tidskriften Time har utsett årets person. I fjol blev det it-entreprenören Mark Zuckerberg, medgrundare till Facebook. I år blev det du eller jag, förutsatt att någon av oss har protesterat eller demonstrerat mot något.

Publicerad
Annons

Nåja, det är väl i första hand inte de små protesterna eller demonstrationerna som ligger till grund för valet av demonstranten som årets person. Det handlar snarare om de omvälvande händelserna i Mellanöstern, den så kallade arabiska våren och de folkliga protester som störtat ledare Egypten, Libyen och Tunisien, som är de länder som så här långt berörts av folkens uppror mot sina härskare.

Men det är inte bara i denna del av världen som demonstranten gjort och gör sin stämma hörd under 2011. Aten har skakat när folket i den grekiska huvudstaden tydligt protesterat och demonstrerat mot de nedskärningar som en pressad regering tagit och tar till för att se till så att det massiva och höga skuldberget i landet, i eurokrisen, kan kapas. För en tid sedan skedde också omfattande demonstrationer i Moskva, de största som inträffat på mycket länge.

Annons
Mer från Startsidan
Annons
Annons