ANNONS
Scrolla ner till SvDScrolla ner till SvD

Allt fler vill legalisera cannabis

Uruguay kan bli först i världen att tillåta statlig odling och försäljning av cannabis. Även i Danmark finns liknande idéer. Köpenhamns överborgmästare Frank Jensen vill se en legal försäljning i kommunala eller privata butikskedjor. Syftet är delvis detsamma: att strypa pengaflödet till narkotikaligorna.

Publicerad
Annons

Uruguay kan bli det första landet i världen som tillåter både statlig odling och försäljning av cannabis. Lagförslaget har klubbats i underhuset och ska nu prövas i senaten. En statlig kontroll av produktionen och handeln med cannabis kan dra undan mattan för de kriminella gängen, menar de uruguayanska förespråkarna för legalisering. Narkotikabrottsligheten kostar samhället många miljoner varje år, och polis, behandling och andra insatser mot knark är en ”katastrofal affär” säger president José Mujica i en intervju med tidningen La República.

Det är troligt att även senaten röstar igenom lagförslaget och i så fall planerar oppositionen att begära en folkomröstning. Mujica säger till La República att han hoppas att det blir både debatt och folkomröstning.

Laddar…