Natochef kräver ny krigsstrategi

USA får allt större bekymmer i Afghanistan. Samtidigt som Natos befälhavare kräver en ny strategi för kriget tyder inkomna valresultat på att sittande president Hamid Karzai, som USA inte stödjer, kan vinna redan i första valomgången.

Jan Blomgren
Publicerad
Annons

Efter att Stanley McChrystal i maj överraskande blev utsedd till befälhavare över de USA-ledda Natostyrkorna har hans främsta uppgift varit att kontrollera effekterna av USA:s insatser. Rapporten är nu skriven och överlämnad till den amerikanske försvarsministern Robert Gates, men har ännu inte blivit officiell.

Det har dock redan läckt ut att McChrystal vill ha en ny strategi, som bland annat innebär att de utländska soldaterna ska ha som högsta prioritet att skydda civila afghaner mot talibanerna. Generalen har insett att den förtroendekris många människorättsorganisationer talat om under de senaste åren är ett avgörande problem. Kriget har inte förbättrat levnadsvillkoren för majoriteten av afghanerna och missnöjet med de utländska soldaternas närvaro i landet har ökat.

Annons
Mer från Startsidan
Annons
Annons