Recension

Det goda sovjetiska köketFestmåltider från Sovjettiden

GASTROBIOGRAFI Anya von Bremzens ”Det goda sovjetiska köket” är en bok för alla som tröttnat på matböcker. Hennes lysande skildring visar hur mat bygger civilisationer och formar drömmar.

Anna Hellsten
Publicerad
Annons

Jag var med familjen i Leningrad en vinter på 80-talet. Det var iskallt, hela stan inbäddad i rykande snö, och jag minns känslan av att det inte alls var som hemma. Framför allt var maten inte som hemma: de stenhårda kakorna på kaféet, den fadda soppan på det tjusiga västbor-only-hotellet där vi bodde, mjölken mina föräldrar desperat beställde in för att vi åtminstone skulle få i oss någonting – bara för att en stund senare mötas av kokhet mjölk med skinntopp. Jag var väl medveten om min bortskämdhet, om att det här var förhållandevis fin mat, om att jag snart skulle få åka hem till lövbiffen och fryspommesen igen – men när inte ens mjölken var god, då grät jag.

Titeln på den sovjetisk-amerikanska matskribenten Anya von Bremzens bok ”Det goda sovjetiska köket” anspelar förstås på den där kollektiva uppfattningen om den forna stormaktens glåmiga gastronomi, av en matkultur färgad av ransoneringen och brist.

Annons
Mer från Startsidan
Annons
Annons