Ingvar Kjellson aktiv som skådespelare in i det sista

Skådespelaren Ingvar Kjellson blev 91 år gammal och spelade teater i åtminstone 70 av de åren. Karriären började redan på skolan och Kjellson fortsatte att uppträda på scen ända in i det sista.

Publicerad
MARKUS MARCETIC/TT
Foto: MARKUS MARCETIC/TT
Annons

Ingvar Kjellson föddes i 1923 i Kärna i Östergötland, men det var i Stockholm, på Östra Real, han tog studenten 1943. Detta läroverk bejakade tidigt sina elevers längtan till scenen. Unge Kjellson var tidigt mycket teaterintresserad och med stor lust att förvandla sitt prydliga yttre till fantasifulla krumelurer. Detta skulle bli än mer påtagligt längre fram i livet. En gymnasistkamrat vid skolan satte upp ”Oss greker emellan” och Ingvar Kjellson fick rollen som Pan. En annan roll spelade Meta Velander, inlånad från Lyceum för flickor, eftersom Östra Real ju på den tiden var ett pojkläroverk. Tycke uppstod mellan de båda ungdomarna och de skulle båda komma att gå vidare i sitt drömyrke. Han kom in vid Dramatens elevskola 1946. Hon året efter. 1949 gifte de sig och de skulle komma att fira både guld- och silverbröllop. Eleven som svarade för uppsättningen av ”Oss greker emellan” hette Per Gerhard och även han skulle ju fortsätta i yrket, bland annat som regissör och teaterchef.

Efter elevskolan engagerades paret Kjellson-Velander som skådespelare på Dramaten i två år. Han gjorde bland annat fina krumelurer som lappgubbe i Björn-Erik Höijers ”Det lyser i kåken” och bakrusig lumpgubbe i Christopher Frys ”Kvinnan bör inte brännas”, båda 1951, innan de flyttade till Uppsala stadsteater.

Annons

Mer från Startsidan

Annons
Annons