Bryssel till angrepp mot Orbáns ”kristna Europa”

Europeiska rådets ordförande, Donald Tusk, och Ungerns premiärminister Viktor Orbán.
Europeiska rådets ordförande, Donald Tusk, och Ungerns premiärminister Viktor Orbán. Foto: Virginia Mayo/TT

Kritiken var hård mot Ungerns premiärminister Viktor Orbán i Bryssel på torsdagen. Orbán kom för att förklara varför Ungern agerar som landet gör i flyktingfrågan. Han sa att ”det kristna Europa” måste försvaras från ankommande muslimer, rådde flyende att inte försöka nå EU utan i stället stanna i Turkiet – och fick svar på tal.

Teresa Küchler
Uppdaterad
Publicerad
Annons

I en debattartikel i tidningen Frankfurter Allgemeine beskrev Viktor Orbán på torsdagen dagens inställning till flyktingfrågan i Europa, med ökat mottagande och krav på en större gemensam ansträngning av alla EU-länder med att ta sig an de alltfler människor som flyr till unionen, som galenskap.

Han sade att man måste stoppa migranterna från att ta sig hit, och att EU-länderna måste skyddas mot främst muslimer.

”De flesta av dem (som kommer) är inte kristna utan muslimer. Detta är en viktig fråga, eftersom Europa och europeisk identitet har kristna rötter. Är det inte oroväckande att den europeiska kristenheten inte ens kan bevara Europa kristet? Vi har inget annat val än att försvara våra gränser”, skrev premiärministern.

Senare i EU-parlamentet i Bryssel, dit Orbán rest för att träffa representanter för EU-institutionerna som hårt kritiserat det taggtrådsstängsel Ungern rest på sin gräns mot Serbien, fick han frågan om hur han reagerar på bilden på en död syrisk pojke som sköljts upp på en strand i Grekland, en bild som visats i medier i hela världen.

Annons
Annons

Premiärministern nämnde vare sig pojken eller bilden i sitt svar, utan förklarade vad han såg som det enda ”moralisk, mänskligt riktiga” att säga till migranterna:

– Vårt budskap är: Kom inte hit! Vi kan inte garantera att ni får stanna. Det är säkrare för er att stanna i Turkiet, sade Orbán.

”För en kristen så borde det inte spela någon roll vilken ras, religion eller nationalitet som en människa i nöd representerar", sa Tusk. Foto: Virginia Mayo/TT
”För en kristen så borde det inte spela någon roll vilken ras, religion eller nationalitet som en människa i nöd representerar", sa Tusk.
”För en kristen så borde det inte spela någon roll vilken ras, religion eller nationalitet som en människa i nöd representerar", sa Tusk. Foto: Virginia Mayo/TT

Hans värd, EU-parlamentets talman Martin Schulz, påminde allvarsamt om att även Ungern en gång var en diktatur och att människor då flydde därifrån.

Det europeiska rådets ordförande, den uttalat kristet troende Donald Tusk, gick samtidigt i direkt svaromål på Orbáns kommentarer om Europas kristenhet:

"Jag vill understryka att för mig så innebär kristendomen i det offentliga och det sociala en skyldighet att hjälpa våra bröder i nöd”, skrev polacken i ett uttalande på torsdagsförmiddagen.

”För en kristen så borde det inte spela någon roll vilken ras, religion eller nationalitet som en människa i nöd representerar", fortsatte Tusk.

Ungern är tillsammans med Grekland och Italien den största infartsporten till EU för de hundratusentals människor som lämnar Syrien, Afghanistan, Eritrea och andra länder för att söka skydd i EU.

Om två veckor ska ett särskilt möte om migrationen hållas i Bryssel. Under detta förväntas EU-kommissionen återigen föreslå att EU-länderna delar upp flyktingar och asylsökanden i EU mellan sig enligt en kalkyl som tar hänsyn till hur stort och rikt ett land är, och hur många flyktingar det redan givit en fristad.

Frankrikes president François Hollande skrev i ett meddelande på torsdagen att han och den tyska förbundskanslern Angela Merkel tillsammans stödjer en sådan, automatisk fördelningsmekanism.

Enligt läckta uppgifter i Bryssel ska EU-kommissionen föreslå att de 28 EU-länderna fördelar 160 000 personer som i dag befinner sig på olika mottagningsläger mellan sig.

Ungerns premiärminister Viktor Orbán sade i våras att idén om fördelning och kvotsystem för flyktingar inom EU var "galet", och Ungern vägrade också att delta i en frivillig aktion för flyktingmottagande. Han repeterade motståndet på torsdagsmorgonen i EU-parlamentet:

– Vi tycker inte om kvotsystemet, sade Orbán resolut.

Senare på dagen, efter ett möte med EU-kommissionens ordförande Jean-Claude Juncker, sade Orbán dock att han skulle kunna överväga kvotsystemet om ett erbjudande skulle komma från EU-håll om avlastning och omfördelning av migranterna som finns i Ungern.

Annons
Annons
Annons
Mer från Startsidan
Annons
Annons