Svenskt vin går mot en ljus framtid

Länge var svenska viner något som inte ens med bästa lokalpatriotiska välvilja kunde anses bra. Men med druvan solaris spår Mikael Mölstad en ljus framtid för Vinsverige.

Publicerad
Annons
Mikael Mölstad spår en ljus framtid för Vinsverige tack vare druvan solaris. Foto: COLOURBOX

Något håller på att hända som jag inte trott var möjligt. Sverige är på väg att bli ett vinland. Det prunkar av druvor lite överallt och kunskapen kring att göra vin både växer och gror. Visserligen är det långt till toppkvalitet och lönsamhet. Men vägen är utstakad. Efter några vändor i Skåne under våren tror jag dessutom att framtiden ligger i druvan solaris. Och dessutom gissar jag att svenska bubbelviner kan bli framtidens lycka.

Annat var det för femton år sedan när jag hoppades bli vinodlare på Ven. Ja, egentligen var det min Venboende kamrat och hans bondgranne som tyckte att vi skulle odla vin på denna Öresundsö. Vinmannen och önologen Anders Åkesson gav dock inget hopp: det är för kallt och fuktigt.

På vinuniversitetet i tyska Rheingau var de mer optimistiska och valde ut ett antal druvor som snart kom i jorden på Ven. Några år senare hade inte så mycket mer hänt. Själv hade jag varken tillräckligt med kunskap eller tid. Jag minns dock att det var den blå druvan rondo som gav bäst skörd.

Annons
Annons

Mitt misslyckande hade en fördel. Jag lärde känna Vinsveriges kunnigaste odlare: Murre Sofrakis. I dag ligger han bakom det mesta av det som växer i de svenska vingårdarna. Enträget har han också byggt upp sin egen vingård i Klagshamn söder om Malmö. Ett av hans viner slog mig med häpnad för ett år sedan: Interkardinal Solaris.

Murre var också en av dem som i juni bidrog med vin till en provning av viner på druvan solaris. Platsen var Arilds Vingård på Kullahalvön. Hela nio olika solarisviner från sex olika producenter provades. På plats fanns krögare och Sydsveriges bästa vinskribenter.

Solaris är en tysk druvkorsning som tål både svenskt klimat och svampangrepp. Doften är aromatisk – gräs, litchi, apelsin och grapefrukt är några associationer. Syran är frisk med mineraltoner. Sålunda: en läcker uppenbarelse i glaset.

Sammantaget var solarisprovningen en härlig demonstration av Vinsveriges framtid. Dags att lägga två namn på minnet: Vingården i Klagshamn och Arilds vingård. Men även solarisvinerna från Domän Sånana, Villa Mathilda, Kullahalvöns vingård och Flädie mat & vingård var mycket bra.

Solaris skulle kunna bli ett bra bubbelvin också. Men de flesta av de sydsvenska vinbönderna tror på att göra bubbel på champagnedruvan pinot noir – eller dess tyska motsvarighet frühburgunder.

Tänk att få skåla för den svenska vinodlingens framtid i ett svenskt mousserande lyxvin? Det kan bli verklighet snarare än du tror.

Annons
Annons
Mer från Startsidan
Annons
Annons