ANNONS
Scrolla ner till SvDScrolla ner till SvD

Bara kärlek kan rädda oss från hat

Jag har under andra världskriget upplevt hatets och våldets yttersta konsekvenser i nazisternas koncentrationsläger. Sedan jag kom till Sverige har jag arbetat 30 år inom social- och kriminalvård, och därefter har jag under de senaste 23 åren föreläst i skolor över hela landet. Jag har hjälpt många ungdomar att ta sig ur hat och destruktiva miljöer, skriver Emerich Roth.
Jag har under andra världskriget upplevt hatets och våldets yttersta konsekvenser i nazisternas koncentrationsläger. Sedan jag kom till Sverige har jag arbetat 30 år inom social- och kriminalvård, och därefter har jag under de senaste 23 åren föreläst i skolor över hela landet. Jag har hjälpt många ungdomar att ta sig ur hat och destruktiva miljöer, skriver Emerich Roth. Foto: Bertil Enevåg Ericsson/TT

Vad gör en människa till en hatare? Bristen på kärlek, svarar Emerich Roth och slår fast att det bara är skolan som kan ersätta det som hemmet inte kan erbjuda. Att satsa på skola och göra den till ett andra hem skulle lösa många problem – och spara pengar.

Emerich Roth
Uppdaterad
Publicerad

Extremister är inte trevliga. Att ta avstånd från och känna avsky för sådana människor är mycket mänskligt och helt naturligt. Att måla plakat och organisera demonstrationer och manifestationer mot extremism är mer än så – det är även hedervärt och hoppingivande. Inte minst för en människa som jag, som upplevt nazismens förföljelser under andra världskriget. Men hur gärna jag än skulle vilja säga att manifestationer hjälper mot extremismen, kan jag inte det. Vill man motverka extremistiskt våld måste man finna orsaken till att människor hamnar fel i livet och blir extremister.

Laddar…