EU-migranter kan bo till sig förmåner

Den svenska socialförsäkringsbalken baseras, till stora delar, på bosättning. Barnbidrag men även exempelvis föräldrapenning på lägstanivån, bostadsbidrag och äldreförsörjningsstöd kan därför betalas ut vid konstaterad bosättning, skriver Jaan Paju.
Den svenska socialförsäkringsbalken baseras, till stora delar, på bosättning. Barnbidrag men även exempelvis föräldrapenning på lägstanivån, bostadsbidrag och äldreförsörjningsstöd kan därför betalas ut vid konstaterad bosättning, skriver Jaan Paju. Foto: JANERIK HENRIKSSON/TT
Publicerad
Jaan Paju

Jaan Paju

Foto: STAFFAN WESTERLUND
Annons

Själva idén om att vi har ett medborgarskap i EU, i tillägg till det nationella medborgarskapet, utmanar uppfattningen om en nationellt begränsad solidaritet. Denna solidaritet baserad på bosättning var självklar när medlemsstaterna bestämde vilka som fick bosätta sig i landet. Man tog hand om ”de sina”. I och med unionsmedborgarskapet är förhållandet det omvända; det är nu de enskilda som bestämmer var de bosätter sig. Staterna utfärdar inte längre uppehållstillstånd till medborgare från andra medlemsstater, utan unionsmedborgarna har en uppehållsrätt. Det väcker frågan hur medlemsstaternas självständiga socialförsäkringssystem ska organiseras i framtiden.

Annons

Mer från Startsidan

Annons
Annons