Gripens rykte hänger i luften

I dag väntas riksdagen fatta det historiska beslutet att skicka Gripenplan till Libyen. Efter mer än 30 års utvecklingsarbete kan Sverige komma att använda Gripen i en skarp insats. För Saab innebär det en chans att visa upp flygplanet i skarp miljö. Samtidigt finns en kommersiell risk med insatsen.

Olle Nygårds
Uppdaterad
Publicerad
Annons

Det är ingen tvekan om att det beslut som i dag fattas av riksdagen är laddat. Det handlar om att skicka åtta svenska Gripen-plan till Libyen. Det är heller ingen tvekan om att det finns ingredienser i beslutet, vid sidan av de risker som piloterna kommer att utsättas för, som sätter händelsen i ett kommersiellt perspektiv. Diskussionen om huruvida Gripenplanens agerande i Libyen är positivt för tillverkaren Saab i företagets ansträngningar att exportera flygplanet uppstod i samma ögonblick som frågan kom från FN. Något som har fått den svenska vapentillverkaren att reagera.

–Vi uttalar oss inte om vad detta betyder för Saab. Debatten är absurd och startades av Svenska Freds som menade att insatsen i Libyen kom till för att Gripen skulle bli combat proven. Min uppfattning är att det är cyniskt att tro att politikerna skulle ha det som anledning i stället för att gå FN till mötes och ställa svenska flygvapnet till förfogande, säger Lasse Jansson, talesperson på Saab.

Annons
Mer från Startsidan
Annons
Annons