Cirkusen i Washington skadar USA

Washington, världens mäktigaste huvudstad, är idag en politisk cirkus. Det politiska beslutsfattandet i USA är lamslaget. Nödvändiga reformer för att rädda nationens ekonomiska framtid blockeras av en fanatisk flygel inom det republikanska partiet.

Stig Fredrikson
Publicerad
Annons

Tonläget i den politiska debatten blir alltmer oförsonligt. Den växande Teapartyrörelsens viktigaste målsättning är att förgöra Barack Obama. Men länge fanns det i amerikansk politik en generositet och ett civiliserat umgänge som väckte respekt och beundran i omvärlden. Jag slogs ofta av att den politiska samtalstonen i USA kontrasterade så starkt mot hur grälsjukt det lät mellan regering och opposition i Sverige. Idag är USA inte längre något sådant föredöme.

När jag i somras träffade pastor Jesse Jackson för ett längre samtal, påmindes jag om hur Ronald Reagan reagerade när Jackson fick en tillfångatagen amerikan fri ur syriskt fängelse i december 1983. En pilot i ett amerikanskt stridsflygplan hade skjutits ned över Syrien. Varken Vita Huset eller amerikanska UD kunde beveka president al-Assad, den nuvarande ledarens pappa, att släppa honom.

Annons
Mer från Startsidan
Annons
Annons