Boxen som stoppades och kom tillbaka

Ett nytt vin får bra betyg av vinskribenter inför Systembolagets stora aprilsläpp. Men när du går till butiken för att köpa så finns inte vinet. Mikael Mölstad ger här bakgrunden till kvalitetskontrollen som ger snopna kunder.

Publicerad
Annons

Nej, det var inget aprilskämt. Vinet var stoppat. Ingen lansering. Ingen försäljning. Mikael Mölstad skriver om vin i Svenska Dagbladet

För två veckor sedan rekommenderade jag vinet Croix du Sud Syrah 2009. Det borde jag kanske inte ha gjort. Croix du Sud är ett utmärkt boxvin från södra Frankrike. Det är också ett av vinerna som fick vara med i Systembolagets fasta vårlansering.

Att få lansera en vinbox i det fasta sortimentets BAS-modul, där vinet finns i alla butiker, är alla vinimportörers våta dröm. Det är till och med bättre än att skrapa fram 100 000 i månaden på en trisslott. Importören för Croix du Sud heter Åkesson Vin som ingår i Kiviks Musteri. De blev förstås överlyckliga.

Glädjen hos importören Åkesson varade till 1 april då Systembolaget stoppade vinet. På webben fanns plötsligt en röd varningstriangel med texten Ej tillgänglig för försäljning. Nej, det var inget aprilskämt. Vinet var stoppat. Ingen lansering. Ingen försäljning. Allt jobb förgäves?

Vad hade hänt? Välkommen till det hemliga Systembolaget bakom den pampiga fasaden på huvudkontoret vid Kungsträdgården. Det är där tuffa marknadskrafter möter ett statskontrollerat monopol. Det är där importörerna kämpar med sin enda kund för att få chansen att nå ut med sina viner till dig som konsument i Sverige.

Annons
Annons

Croix du Sud-boxens liv började som en offertförfrågan från Systembolaget för knappt ett år sedan. Där efterfrågades ett rött boxvin från Frankrike på bland annat druvan syrah med markerad örtkrydda. Kvantitet - upp till 1,6 miljoner liter per år.

Åkesson hittar ett vin som passar offerten - Systembolagets inköpare håller med och begär in provflaskor. En av provflaskorna används till offertprovningen, de andra sparas som referenser. I höstas fick Åkesson så det glada beskedet att de vunnit offertprovningen.

Allt detta låter nog så bra. Problemet för importören är att det vin de skickar in bara är en prototyp på det färdiga vinet. Dessa prototyper är en balansgång. De ska vara så bra att de vinner offertprovningen - men inte så bra att det blir för dyrt att producera. Det kan ju handla om att leverera en miljon liter om året, av samma kvalitet.

Problemet för vinproducenten är att de inte kan sitta och tjuvhålla på en miljon liter färdigt vin bara för att kanske vinna en offertförfrågan i Sverige någon gång.

I mitten på mars skickar Åkesson upp prover på det slutgiltiga vinet. Då tar de kvalitetsansvariga på Systembolaget fram referensvinet, alltså den nu sex månader gamla prototypen som vann offertprovningen. Efter en speciell triangeltest konstateras att det färdiga vinet skiljer sig. Det var mer kryddiga örter i vinet från i höstas. Även labbanalysen visar på skillnad.

Kan man vara förvånad? Det första provet har ju legat på flaska i ett halvår - det nya vinet är just blandat från jättestora tankar. Resultatet blir ändå att Croix du Sud stoppas från att lanseras den 1 april.

Själv provade jag det färdiga vinet i februari och gav det så höga poäng att jag ville rekommendera det. Vi vinskribenter fick dock aldrig reda på att vinet skulle stoppas förrän det var ett faktum. Du som vinkonsument drabbas genom att jag rekommenderat ett vin som inte finns att köpa.

Skälet till att detta händer allt oftare nu är att Systembolaget skruvat åt rutinerna. Alla möjligheter till fusk ska stävjas. För Åkesson är detta förstås blodigt allvar och något fusk ägnar de sig inte åt. Systembolaget har dock gett Åkesson en ny chans. Redan när du läser detta kan vinboxen Croix du Sud vara på väg ut i Systembutikerna. I efterfrågad kvalitet.

Låter det krångligt? Ja, det är tyvärr baksidan av vårt kära Systembolag. Där pågår en stenhård kamp mellan kapital och monopol.

Annons
Annons
Annons
Mer från Startsidan
Annons
Annons