Fläskiga fåtöljer

Sitt vackert Komfort till varje pris är syftet med de väldiga tv-fåtöljer, recliners, som vinner terräng framför den platta tv:n i våra vardagsrum. Men den amerikanska stilen kan också anpassas till mer sparsmakade ideal.

Publicerad
Annons

Du har förmodligen sett dem i amerikanska tv-serier, som Vänner och Frasier. De påminner om väljästa bulldegar med all sin stoppning, de är stora och oändligt bekväma. De kallas recliners, vilket betyder vilstol på svenska, men deras främsta uppgift är att med fällbar rygg och inbyggd fotpall erbjuda skönt långsittande framför tv:n.
Formgivningen är helt inriktad på komfort och funktion, och designnördar med minimalistiska ideal rynkar förmodligen på näsan åt dem. Men det struntar reclineranhängarna uppenbarligen i. Enligt branschfolk ökar försäljningen av reclinermodeller. På möbelmässan i Stockholm nyligen fanns det gott om dem. Deras frodighet kontrasterade skamlöst mot mer anemiska designmöbler med klassikerpotential.

– Antingen älskar man fåtöljerna eller också avskyr man dem. De är väl lite klumpiga och inte alltid vackra, medger JanOve Thunberg, marknadschef på möbelkedjan EM, tidigare Europamöbler.

Annons

Mer från Startsidan

Annons
Annons