ANNONS
Scrolla ner till SvDScrolla ner till SvD
Bitte Hammargren:

Våldsdåd ökar spänningarna inför nyvalet

Bitte Hammargren

Att Turkiet skulle skakas av politiskt våld inför nyvalet den 1 november var dessvärre väntat. Men inte att det skulle bli så ohyggligt som vid lördagens blodbad mot en fredsdemonstration i Ankara.

Bitte Hammargren
Uppdaterad
Publicerad

Ännu vet vi inte vilka som låg bakom terrorbomberna i Ankara. Men det kan finnas två möjliga motiv: Att se till att nyvalet skjuts på framtiden. Eller också att skapa etniskt hat mellan kurder och turkar. Gårdagens bombdåd kan ses i ljuset av det politiska våld som har präglat Turkiet sedan valrörelsen i juni. Då utsattes prokurdiska HDP för rader av ouppklarade attentat. Under sommaren slog en självmordsbombare till mot unga vänsteraktivister, som ville hjälpa kurder i Kobane. Efter det kollapsade statens fredsprocess med PKK.

När på lördagen en fredsdemonstration utsattes för ännu blodigare attentat tre veckor före nästa val ser det ut som ett mönster. Ögonvittnen hävdar att dagens sprängladdningar utlöstes av självmordsbombare, vilket riktar misstankar mot Islamiska staten, IS. Men Turkiet har en lång historia av ouppklarade politiska mord, så sanningen kanske inte kommer att klaras ut.

Laddar…