Hur länge har det bott romer i Sverige?

Rosita Grönfors, ordförande för Internationella romska och resandes kvinnors forum.
Rosita Grönfors, ordförande för Internationella romska och resandes kvinnors forum. Foto: Claudio Bresciani/TT

Romer har funnits i Sverige sedan senmedeltiden. Deras invandring var en del av romernas vandringar genom hela Europa, från sydöst mot norr och väster.

Publicerad
Annons

Romerna anlände till södra Balkan på 1100-talet eller 1200-talet, är väl omvittnade i Grekland på 1300-talet och spreds över Central- och Västeuropa på 1400-talet; vi har exempelvis uppgifter från Paris på 1420-talet. Följaktligen kommer det inte som en överraskning att de så småningom även dyker upp i källor från Norden. Så tidigt som i mitten av 1300-talet, då Viktor Rydberg låter dem framträda i romanen Singoalla, är det dock högst osannolikt att de etablerade sig i Sverige.

Första kända omnämnande av romer på våra breddgrader är en notis i Stockholms tänkebok från den 29 september 1512, då den romske ledaren ”greve Antonius” anlände med en större grupp familjer, omkring trettio par: ”The hade theris hustvr och barn met them, och somlige hade spene barn.” Tills vidare inhystes de i Sankt Laurentii gillestuga. Stadsskrivaren noterar att Stockholms stad skänkte nykomlingarna tjugo mark.

Annons
Mer från Startsidan
Annons
Annons