Recension

WatchmenHjältar med distans

SERIEVÄRLD Watchmens första hälft är mästerlig superhjälteaction. Men när regissören Zack Snyder lägger in en högre intellektuell växel börjar filmen tappa farten, tycker Nils Nordgren.

Nils Nordgren
Publicerad
Annons

Året är 1985. Sovjet står och stampar vid gränsen till Afghanistan, och ett fullskaligt kärnvapenkrig är direkt överhängande. President Nixon tar det hela med ro, han har ju den ljusblåa och till synes oövervinneliga Dr Manhattan på sin sida, supermannen som i princip egenhändigt avgjorde Vietnamkriget till USA:s fördel ett tiotal år tidigare. Samtidigt, nere på gatunivå, tycks någon ha satt en mordkomplott i verket – riktad mot superhjältar.

Watchmens serietidningsvärld befinner sig någonstans mellan traditionella superhjälteuniversum och vår egen verklighet. Här känner man sig ibland lite löjlig i sin kostym, och man får akta sig så att manteln inte fastnar i svängdörren när man försöker hejda ett bankrån. Här är superkrafterna oftast en bisak, och det som driver handlingen framåt är inte kampen mellan det goda och det onda, utan snarare geopolitiska förhållanden och moralfilosofiska frågor.

Annons
Mer från Startsidan
Annons
Annons