ANNONS
Scrolla ner till SvDScrolla ner till SvD

USA-spaning 2014: Obama börjar få bråttom

Tiden krymper för Barack Obama. 2013 blev inget vidare. 2014 bjuder på fler utmaningar, dels de gamla vanliga, dels risken för republikansk frammarsch i kongressvalet. Ljuspunkten kan – till sist – bli ekonomin.
SvD listar några ämnen som kommer att dominera året.

Karin Henriksson
Publicerad
Annons

Katastrofal - det är enda ord som sammanfattar sjösättningen av det som skulle bli Barack Obamas största politiska framgång, reformen Affordable care act, eller Obamacare som den också kallas. Haveriet med sajten healthcare.gov blir politiskt dyrbart på ett mer övergripande plan eftersom den federala byråkratin visade sig vara precis så klantig som Republikanerna alltid påstår. Men anslutningen väntas ta fart på allvar och sista ordet är inte sagt. Demokraterna pekar på att tidigare sociala reformer var impopulära till en början – men att ingen vågar röra dem i dag.

Genomgången av hur mycket dataexperten Edward Snowden vittjade ur underrättelsetjänsten NSA:s jättenät pågår fortfarande. Det talas om uppgifter rörande Kina, Ryssland, Iran med flera länder och om de hamnar i orätta händer blir det mycket skadligt för USA, enligt NSA-höjdare. Fortsatt backlash både från allmänheten och it-jättarna. Förslag om regler för avlyssningen i framtiden ska komma i början av året. Obama som lovade mer insyn har inte levt upp till det och kan visa sig vara lika ovillig att ge upp de här instrumenten som tidigare presidenter.

Laddar…
Annons
Mer från Startsidan
Annons
Annons