Rabatt ska locka film till Sverige

Woody Allen valde Katalonien, Narnia-filmerna hamnade i Tjeckien och James Bond har filmats i nästan alla länder utom i Sverige. Nu visar en ny rapport att många stater betalar för att locka till sig utländska filminspelningar. Också Sveriges regering måste göra något, kräver branschen.

Johan Hellekant
Publicerad
Annons

Det behövs ekonomiska lockbeten för att sätta Sverige på den internationella filmkartan. Därför bör svensk filmpolitik inte bara handla om produktion av inhemsk film, utan också om hur man ska få utländska regissörer och filmteam att välja Sverige som inspelningsplats. Det menar kulturekonomen Tobias Nielsén på analysföretaget QNB, som med EU-stöd och på uppdrag av flera filmproducenter – Filmpool Stockholm Mälardalen, Öresund Film, Mid Nordic Film och Swedish Lappland Film Commission – idag presenterar en rapport om hur andra europeiska länder underlättar för utländska filmspelningar.

– Ta till exempel den framgångsrika filmen Vicky Christina Barcelona. Spanien och Katalonien gick in med över 15 miljoner kronor, och täckte cirka 10 procent av filmbudgeten. Woody Allen krävde full konstnärlig frihet, men filmen blev ändå en hyllning till Barcelona, något som alla tjänade på, berättar Tobias Nielsén.

Annons
Mer från Startsidan
Annons
Annons