Mannen som utsåg mördare och offer

På måndagen återupptas rättegången mot den misstänkte krigsförbrytaren Ratko Mladić. Han anklagas bland annat för att ha varit ansvarig för massakern i Srebrenica, där cirka 8 000 män och pojkar mördades. Författaren Fausta Marianović tecknar ett porträtt av mannen som delade in bosnierna i de som skulle mörda och de som skulle mördas.

Publicerad
Ratko Mladic

Ratko Mladic

Foto: EMIL VAS
Annons

”Bredvid mig stod en kvinna med tre söner. De två äldsta vägrade i det längsta att följa med soldaterna, men till sist blev de alla tre tagna och förda bakom fabriken. Den äldsta var mellan 18 och 20 år gammal, den mellersta mellan 10 och 15 och den yngsta kunde vara mellan 5 och 7. När vi andra, en timme senare, också blev dittvingade såg vi alla tre pojkar ligga bredvid varandra. De var övertäckta från fötterna upp till midjan och alla tre var halshuggna. Kvinnan som var deras mor, svimmade.” (Rättegången i Haag, vittnesmål från en av de överlevande från Srebrenica 15 juli 1995)

När bosniern Ratko Mladić bytte den kommunistiska röda stjärnan mot det högerextremistiska märket på sin soldatmössa i början av 90-talet, förvandlades han till en så kallad general och en hjälte. Innan dess var han ett okänt och osynligt kryp, en skygg skogsbagge som i åratal sitter gömd under barken på ett träd och stilla bidar sin tid.

Annons

Mer från Startsidan

Annons
Annons