Unika dofter nytt vapen i kampen om kunderna
Goda dofter har lockat oss människor i 3000 år. Det allra senaste är att doftsätta ett varumärke. SvD:s Anna Blom reder ut begreppen runt företagsdoft och träffar den tidigare parfymkritikern Chandler Burr, aktuell med världens första doftmuseum.
Luktsinnet är det äldsta av våra fem sinnen. Det hjälper oss att uppleva trygghet, lokalisera faror och att avstå från att äta dålig mat. Lukt går rätt in till hjärnans olika känslocentrum, medan övriga sinnen tar omvägar. Orden är Maria Larssons. Hon är professor i psykologi vid Stockholms universitet och har studerat sambandet mellan lukt, minne och känslor. Känslorna i ett doftminne är mer kraftfulla än syn- och hörselminnen, speciellt de från barndomen. Lukten från farfars potatiskällare, eller doftstråk av hyacint från mormors Anaïs Anaïs. Doften av vår älsklings t-shirt sätter igång känslosystemet – inte konstigt att företagsvärlden intresserar sig för ett så starkt sinne.
Kraften i doft har sedan länge använts av skönhetsindustrin och modehus i form av parfym. Designernamn i flytande form har för kunden blivit en lustfylld biljett till modevärlden – och relativt billig jämfört med plaggen. Vissa modehus tjänar mer pengar på dofterna än på kläderna. Andra företag har försökt locka kunder in genom dörren genom doft av exempelvis kanelbullar. Nu vill företag även doftsätta sitt varumärke.