Stölder på vart femte museum

Vart femte svenskt museum utsätts varje år för stöld, en dubbelt så stor andel som i övriga Norden. Säkerheten är undermålig på svenska museer och bibliotek, slår den första nordiska rapporten om kulturarvsbrott fast. Samtidigt har kyrkornas gemensamma register för stulna föremål blivit ett praktfiasko.

Publicerad
Annons

Det sker ett ständigt naggande av kulturarvet i Sverige. Kulturföremål stjäls från museer, bibliotek och kyrkor, fornminnen plundras och objekt förs illegalt ur landet.
Nu har Brottsförebyggande rådet, BRÅ, tillsammans med bland annat Riksantikvarieämbetet presenterat den första nordiska kartläggningen av kulturarvsbrott. Resultatet visar att 10 procent av alla museer, bibliotek, antikhandlare och antikvariat i Norden årligen drabbas av stöld av kulturföremål.
Men det finns nationella skillnader. För svenska museer är siffran närmare 20 procent, dubbelt så hög som för övriga Norden.

– Det finns en starkare säkerhetskultur i de andra länderna. I Sverige lägger museerna stor vikt vid att besökarna ska kunna röra sig fritt bland samlingarna. Svenska museer har också utsatts för många nedskärningar, vilket drabbat säkerheten, säger Sofia Elwér, utredare vid BRÅ.

Annons

Mer från Startsidan

Annons
Annons