ANNONS
Scrolla ner till SvDScrolla ner till SvD

Recension

En stor man. Axel Munthe och konsten att förse livet med meningLäsvärd motbok till Munthes bok om San Michele - Thomas Steinfeld

Marianne Jeffmar
Publicerad
Annons

Kulturskribenten Thomas Steinfeld, kulturchef på Süddeutsche Zeitung, är en av många som drabbats av författaren till ”Boken om San Michele”, först utgiven på engelska 1929, sedan läst över hela världen. Den vittnar om Axel Munthes mycket speciella begåvning. Han är, som Steinfeld visar ”hjälten i sin egen livsroman som han själv skriver och skapar”. Munthe befinner sig enligt egen utsago ”på det illa utstakade gränsområdet mellan det sannolika och det osannolika, det farliga No man’s land, där så många memoarförfattare stupat”.Man får inte tro att läkaren och byggherren Munthe är identisk med Axel Munthe, huvudpersonen i ”Boken om San Michele”, varnar också Bengt Jangfeldt i sitt förord till En stor man.

Axel Munthe var också, och här befinner vi oss på fast mark, bergsbestigare, frivillig i första världskriget, djurvän, kvinnokarl, diplomaters, aristokraters och författares förtrogne. Han krönte sin karriär med att bli den dåvarande kronprinsessan, sedermera drottningen, Victorias livläkare, bäste vän och älskare samtidigt som han vann hennes makes, kung Gustafs, tillgivenhet.

Laddar…