Löfven blickar framåt

Att svensk fackföreningsrörelse försvarar svenska jobb är inget att skämmas för. Det är lika naturligt som solidaritet med dem som inte har lika bra villkor. Och det går att kombinera, hävdar Stefan Löfven, IF Metalls ordförande. - Arbetsgivarna, borgerliga politiker och debattörer försöker utmåla oss som protektionister och rasister. Det så dumt att det är svårt att ta på allvar, säger han.

Anna Danielsson
Publicerad
Annons

Vi ska fortsätta framåt och hjälpa andra att komma i kapp oss. Och när de som har sämre villkor kommer till Sverige ska vi självklart se till att deras villkor blir på samma nivå som våra.
När nyårsklockorna ringde in det nya året blev Stefan Löfven ordförande för IF Metall ”på riktigt”. Formellt valdes han i mitten på november, men det är först i år som själva sammanslagningen sker mellan de båda LO-förbunden Metall och Industrifacket. Med sina 450 000 medlemmar blir förbundet ett av LO:s mäktigaste och en viktig aktör i arbetsmarknadssverige. Det tidigare tjänsterummet, som Stefan Löfven haft som vice ordförande för Metall, får någon annan och själv har han flyttat till det större ordföranderummet.

- Jag ser fram mot det som väntar. Det närmaste året är det valrörelsen, förberedelser för avtalsrörelsen och att bygga samman de här två förbunden till något starkt som är de viktigaste frågorna.
Genom ordförandeskapet får han en plats i det socialdemokratiska partiets verkställande utskott. Socialdemokrat
har han varit sedan ungdomsåren och lokalt politiskt aktiv.

Annons
Mer från Startsidan
Annons
Annons