Mårten Schultz:Människors liv kan förstöras av nakenbilder

Mårten Schultz

I utredningen Integritet och straffskydd ges flera förslag på hur skyddet för privatlivet kan stärkas, inte minst på internet. Förslaget är ett viktigt steg i integritetsdebatten, men fortfarande finns frågor som behöver analyseras, skriver SvD:s juridiska kommentator Mårten Schultz, som också varit expert i utredningen.

Publicerad
Fredrik Sandberg/TT
Foto: Fredrik Sandberg/TT
Annons

Det viktigaste är kanske nakenbilderna. Bilder på nakna flickor och kvinnor, understundom pojkar eller män. Tagna i smyg med gömd kamera eller med samtycke. Ibland av den avbildade själv – en avklädd bild som skickats till dåvarande pojkvännen eller kompisen som ett skämt. Bilder som därefter får spridning, bland skolkamrater, familjemedlemmar, på porrsidor på internet.

Sedan några år tillbaka är det brottsligt att smygfotografera någon i sovrummet eller duschen. Spridningen av sådana bilder eller filmer, har däremot inte varit särskilt kriminaliserad. Trots att vi genom mediernas rapportering har kunnat höra otaliga berättelser om hur nakenbilderna kan förstöra människors liv.

Annons
Mer från Startsidan
Annons
Annons