Upplagt för lång strid i Libyen

Dödläge. I Tripoli slogs begynnande demonstrationer snabbt ned av Gaddafitrogna soldater och terrorn håller huvudstaden i ett järngrepp. I andra delar av landet slog oppositionen tillbaka försök att ta tillbaka städer regimen förlorade under förra veckan. Det råder ett dödläge i Libyen som kan vara länge.

Publicerad
Rebeller i Libyen.

Rebeller i Libyen.

Foto: AP PHOTO
Annons

Libyens ledare, överste Muammar Gaddafi är som ett sårat lejon där han trycker, sannolikt i Tripoli i en bunker vid namn Bab al-Azizia. Han vet att han tack vare sina egna styrkors terrorverksamhet för tillfället inte behöver oroa sig för situationen i huvudstaden. Han kontrollerar också några andra städer väster om Tripoli, liksom sin födelsestad Sirte.

Till Gaddafis fördel finns ett flygvapen som oppositionen inte kan hindra genomföra sina dödliga attacker. Han har också en spe-cialstyrka i 32:a brigaden, även känd som Khamisbrigaden efter sin ledare Khamis, Gaddafis femte son. Han är utbildad i Ryssland och styrkan – som består av flera tusen soldater – är den i särklass bäst beväpnade och välutbildade i landet.

Annons
Mer från Startsidan
Annons
Annons