Recension

Tillbaka till henneKönskamp med eleganta kängor

Sara Lövestam.
Sara Lövestam. Foto: Vilhelm Stokstad / TT

RÖSTRÄTT Sara Lövestams nya roman är tydligt märkt av hennes kärlek till projektet och personerna, inte minst den stridbara lärarinnan från förra seklets början. En varm bok med genuin berättarglädje, skriver Paulina Helgeson.

Paulina Helgeson
Uppdaterad
Publicerad
Annons

Ett antal besjälade föremål, slitna reliker från en svensk kvinnas kamp för rösträtt, är centrala i Sara Lövestams tredje roman. Den första tanken vid åsynen av de nästan 600 sidorna roman är en av misstänksamhet – kommer de parallella berättelserna om två kvinnoöden att hålla hela vägen ut? När sista meningen är avverkad har misstanken kommit på skam, och lämnat plats för den belåtna känsla som en roman med genuin berättarglädje ofelbart åstadkommer.

Berättelsen utspelar sig i två tidsplan och ger i princip lika mycket utrymme åt de två huvudpersonerna. I nutid möter läsaren den beklämmande bilden av Hanna, som sitter på Arbetsförmedlingen och möter människor hon inte är det minsta intresserad av. Tillfredsställelsen av det kroniska sockerbehovet är det enda som lyser upp dagarna och hemmets fulgula tapeter tävlar med pojkvännen Johan om vad som är mest irriterande. När ett antal gamla föremål av okänt ursprung hamnar i Hannas ägo under en och samma dag, sker en till en början nästan omärklig förskjutning av hennes syn på livet.

Annons
Mer från Startsidan
Annons
Annons