Polispådrag inför midsommar
Polisen bevakar alla större trafikleder inför den olyckstäta midsommarhelgen. Samtidigt visar en ny rapport att också allmänheten ser allvarligare på trafikbrott. Allt färre fortkörare ber polisen ”se mellan fingrarna”.
Imorgon inleds en av årets värsta trafikhelger. Midsommartrafiken brukar ta livet av i genomsnitt åtta personer och skada omkring 300. Alla störst är trängseln på vägarna imorgon och på söndag eftermiddag. Många olyckor inträffar mot slutet av en långresa. Föraren svänger av från motorvägen och tar in på en mindre landsväg. Där är kurvorna fler och omkörningarna farligare.
– Då smäller det. Man närmar sig målet, men tröttheten tilltar och småvägarna saknar fartkameror. Att vara nykter, utsövd och på gott humör är det bästa man kan göra för att öka säkerheten, säger Thomas Andersson, pressekreterare på Vägverket till SvD.se.
Midsommartrafiken är som tätast i början och slutet av helgen, men de allvarligaste olyckorna brukar inträffa på midsommarafton eller midsommardagen.
– Man tror att alkoholen har gått ur kroppen fast man fortfarande är påverkad. Eller så underskattar man sin egen trötthet. Har man festat till klockan fyra på natten ska man nog inte starta bilen förrän tidigast kvällen därpå, råder Thomas Andersson.
De senaste åren har polisen satsat hårt på kameraövervakning och trafikkontroller. Varje år ökar också antalet bilister som lämnar utandningsprov. För tio år sedan var det mindre än en miljon svenskar som blev promilletestade genom utandning – förra året var siffran uppe i mer än 2,5 miljon. Också böter för trafikbrott har höjts kraftigt och kan nu kosta föraren 4 000 kronor.
– Vi prioriterar vägsäkerheten och fler poliser är inblandade i arbetet än tidigare. Förut var det bara trafikpoliserna, men nu är ansvaret bredare i organisationen, säger Mattias Andersson, trafikansvarig på Rikspolisstyrelsen.
Enligt en ny enkätundersökning från Statens väg- och transportforskningsinstitut (Vti) uppger svenska poliser att också allmänhetens attityder mot fortkörning tycks hårdna. Allt färre fortkörare protesterar när de blir stoppade, och det är ovanligt att förarna ber polisen att se mellan fingrarna och inte anmäla brottet.
– Det har hänt att jag fått sura brev från någon bilist, men de flesta människor skriver på sin bot utan problem, säger Ann Lindberg Jörnstedt, chef för regionala trafikenheten i Stockholms län.
I en motsvarande undersökning som Vti genomförde för knappt tio år sedan uppgav en majoritet av poliserna att allmänheten ser fortkörning som ett obetydligt brott. Idag har siffran krympt till 39 procent. Enligt polisen ser alltså allmänheten hårdare på trafikförseelser.
– Alla vet att farliga förare är ett säkerhetsproblem. De allra flesta tycker att det är tryggt att vi är ute på vägarna. De blir kanske nervösa i stunden, men innerst inne är de nog tacksamma och förstår att det ökar säkerheten, säger Mattias Andersson på Rikspolisstyrelsen.
Inför midsommarhelgen kommer polisen att ha bevakning på alla större leder ut från storstäderna.
– Dalarna har ett högt midsommartryck, och vägarna från Stockholm ut mot skärgården. De stora vägarna i Östergötland ner mot Öland finns vi också på. Vi följer helt enkelt strömmarna till de stora midsommarkalasen.
Under helgen har polisen förstärkt bevakning i Dalarna, på vägarna E20 och 73 från Stockholm, och E22 i Östergötland. Även till sjöss är bevakningen skärpt under midsommarhelgen.
– Det här är vår värsta helg ur trafiksynpunkt. Många tar båten till ett närliggande midsommarfirande trots att de druckit, säger Fredrik Josefson, gruppchef på Sjöpolisen Stockholm till SvD.se.
Han hoppas att den utredning om körkort till sjöss som just nu ligger ute på remiss kommer att bli verklighet.
– Då skulle vi kunna ha rutinkontroller som man har i biltrafiken och stoppa flerinnan olyckan är framme, säger Fredrik Josefsson till SvD.se.