Hot och våld mot räddningstjänst minskar

Mikael Svanberg, avdelningsordförande för Brandmännens Riksförbund och Tomas Belander vid Kista brandstation tycker inte att statistiken som säger att hot och våld mot räddningstjänsten minskar ger en helt sann bild.
Mikael Svanberg, avdelningsordförande för Brandmännens Riksförbund och Tomas Belander vid Kista brandstation tycker inte att statistiken som säger att hot och våld mot räddningstjänsten minskar ger en helt sann bild. Foto: Tomas Oneborg

Att få ungdomar att lära känna brandmännen i området har givit resultat för att minska våld och hot mot räddningstjänsten. Förra året rapporterades endast ett 10-tal incidenter av 18 000 utryckningar i Göteborg och Stockholm. För tidigare utsatta stadsdelen Rosengård i Malmö finns inte en enda händelse noterad för hela 2015.

Men facket tror att det finns ett betydande mörkertal.

Publicerad
Annons

För några veckor sedan samlade inrikesminister Anders Ygeman representanter från räddningstjänst, polis och ambulans, berörda fackförbund och myndigheter för samtal om hot och våld som så kallade blåljus utsätts för under utryckning.

Bilden är att våld, hot och skadegörelse har ökat, men det finns ingen riktigt bra samlad statistik som kan bekräfta denna.

Annons
Mer från Startsidan
Annons
Annons